Správna veľkosť hrnca
Zvoľte veľkosť hrnca podľa veľkosti varnej platničky. Malý hrniec spôsobí únik prebztočného tepla a energie a veľmi veľký hrniec varenie časovo zbytočne predĺži.
Hrnce zakrývajte
Na každý hrniec použite správnu pokrievku. Varenie bez pokrievky zvyšuje spotrebu energie troj- až štvornásobne.
Používajte menej vody
Ak varíte alebo dusíte, použite podľa možnosti malé množstvo vody. Napríklad, ak varíte 4 zemiaky, postačí vám jedna šálka vody. Ušetríte tak energiu a zachováte v potravine vitamíny.
Tlakový hrniec
Používajte tlakový hrniec najmä pri príprave jedál, kde je potrebný dlhý čas varenia. Ušetríte tak 30% energie a 50% vášho času.
Rovné dná hrncov
Dná hrncov by mali byť rovné, najmä ak varíte na varnej doske. Nerovné dno zvýši spotrebu energie až o 40%. Veľkosť dna hrnca má byť rovnaká ako veľkosť varnej platne. Ak je hrniec menší, napríkla o 3 cm, strata energie je až 30%.
Zapínanie varnej dosky, elektrického sporáka
Elektrický sporák zapínajte, až keď je hrniec na varnej platni, a vypínajte ešte pred ukončením varenia.
zdroj: www.setri.sk
